'Slim laden' betekent vooral dat het laden van voertuigen flexibel wordt: dat het meedenkt met een locatie en rekening houdt met eigen opwek of netcongestie.
Omdat we werkten dat bij de term 'slim laden' door verschillende partijen verschillend is uitgelegd, hebben we ook een whitepaper geschreven waarin we slim laden uitleggen aan de hand van een model: vijf niveaus waarin slim laden steeds slimmer wordt.
Met Slim Laden van Stekker worden voertuigen opgeladen aan de hand van voorkeuren en vereisten van een locatie: geldt er een bijvoorbeeld een capaciteitsbeperking of zijn er strenge vereisten over wanneer bedrijfsvoertuigen weer opgeladen moeten zijn?
Stekker biedt de mogelijkheid om laadpalen op een locatie dermate te sturen, dat ze rekening houden met limieten, kunnen load balancen aan de hand van zon, prijs en vermogen, en geeft gedetailleerd inzicht en rapportage van een locatie.
Stekker werkt samen met bestaande EMS-systemen, de meeste typen laadpalen, en de aanwezige PV-installaties op een locatie.
In deze explainer PDF een uitleg van een paar features die wij bij Stekker gebruiken.
Slim Laadpleinbeheer van Stekker optimaliseert slim laden voor meerdere laadpunten tegelijk. Het houdt rekening met het lokale en regionale net.
In deze productfolder leer je meer over het dashboard en het laadpleinbeheer van Stekker.
Slim laden kan met de app van Stekker. Het enige dat een gebruiker hoeft te doen, is laten weten wanneer het voertuig weer nodig is.
In deze productfolder kom je meer te weten over onze app.
Via het Dashboard van Stekker kunnen beheerders hun laadplein(en) inzien en optimaliseren. Daar bevindt zich ook gebruikersbeheer, hulp bij planning, load balancing en het inzien van verbruik.
In deze productfolder kom je meer te weten over onze beheeromgeving.
Stekker is compatible met de meeste elektrische voertuigen en chargepoints die op dit moment in Europa beschikbaar zijn.
Hier een specificatie van onze ondersteuning van de belangrijkste merken.
In deze folder zie je een compatibiliteitsmatrix van Stekker.
Het slimme laden mag niet in de weg zitten van het comfort van de individuele rijders. Die moeten kunnen aangeven of ze het voertuig met spoed weer nodig hebben, maar verder moet het automatisch gebeuren.
Stroom op de juiste momenten volgens het juiste vermogen laden in de batterijen van auto's kan enorm helpen om uitdagingen rond netcongestie te verzachten. Het kan voorkomen dat teveel stroom gevraagd wordt, of juist helpen om curtailing van zonnepanelen te voorkomen. Stekker houdt hier allemaal rekening mee.
Door alle voordelen van slim laden samen te pakken, kunnen enorme voordelen worden behaald. Door data te loggen, slim aan te sturen en te behoeden voor limieten, vergroot Stekker de kansen van slim laden en behoedt zij tegen risico's en boetes.
Slimmer omgaan met de enorme energievraag van elektrisch laden ontsluit meerdere voordelen: laden als de stroom goedkoop en groen is, als de onbalansmarkten daarom vragen, of alleen als de limieten van de netaansluiting dat toelaten.
Als er meerdere voertuigen aan laadpalen staan, kan dit een flinke belasting betekenen voor een lokaal stroomnet. Stekker kan helpen om problemen hierbij te voorkomen en risico's te vermijden: door gespreid te laden of laadpalen te prioriteren bijvoorbeeld.
> Leer meer over Laadpleinbeheer
Stekker's algoritmes houden rekening met marktgegevens en weerdata, terwijl ze scherp in de gaten houden wat de aanwezige voorkeuren en beperkingen zijn van een locatie. Op die manier worden voertuigen voorspelbaar opgeladen - ondanks eventuele beperkingen van de aansluiting.
Stekker kan zorgen voor inzicht in het laadgedrag in het verleden, rapportages geven die handig zijn voor declaraties of subsidies, en totaaloverzichten geven van de laadkosten. Ook kunnen in het Dashboard laadplanningen worden ingezien.
Wat is er mooier aan laden dan rijden op zelfopgewekte stroom? Stekker houdt rekening met bestaande zonne-pv installaties bij het slimme laden.
Stekker kan via een API spreken met de rest van het internet en enterprise oplossingen bieden. De Stekker API en documentatie helpt developers om Stekker te verbinden aan allerhande EMS systemen.