Als je overweegt om slim te gaan laden - en je wil weten of Stekker compatibel is met jouw setup, dan ben je hier aan het juiste adres. Hier is een overzicht van waar Stekker mee kan werken, hoe we werken, en wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.
Stekker heeft op de een of andere manier controle nodig over de laadsessie: Stekker moet kunnen aangeven wanneer het laden moet beginnen en wanneer het even moet wachten tot het gunstiger is.
Dit kan worden bereikt door een verbinding met het voertuig of de lader - of liefst allebei. Zie hieronder voor de specificaties.
Stekker werkt primair via laadpunten. Als een lader helemaal niet verbonden kan worden met het internet - of u heeft er geen toegang toe - dan is deze zeker niet compatibel met Stekker. (Voor zakelijke klanten hebben we hier eventueel oplossingen voor).
Als u een laadpaal heeft die kan communiceren met een CPO-platform dan werkt die met Stekker. Als u een laadpaal heeft waarmee we direct kunnen verbinden (Zaptec en Easee), dan werkt die ook met Stekker.
Laders die toegankelijk zijn door de online account van de laadpaal te koppelen aan je Stekker account
Laders die mogelijk werken via een compatibele CPO-platform (zie verderop)
Laadpunten waar we niet compatible mee zijn:
Elke lader die minimaal OCPP v1.6 ondersteunt, werkt hoogstwaarschijnlijk wel met Stekker. Mis je je merk - zoals Tesla? Blijf dan lezen, mogelijk is je laadpunt wel compatible via een CPO-platform.
Deze CPO's kunnen worden gekoppeld met een koppelcode die in Stekker te vinden is. Omdat we integraties hebben, kunnen deze koppelcodes worden ingevuld in de account van de CPO. Op die manier maken we verbinding en kunnen we met de laadpunten communiceren die je bij je CPO in je profiel hebt staan.
Stekker ondersteunt sommige voertuigen direct. Op die manier wordt batterij-informatie direct uitgelezen uit het voertuig, waardoor de laadplanning beter verloopt. Dit gaat om:
Tesla werkt het beste. De andere merken werken over het algemeen goed, maar veel auto's hebben nog geen goede ondersteuning voor slim laden. Mensen die een Tesla laadpaal hebben, kunnen ook gewoon slim laden met Stekker, maar dan via hun Tesla.
Omdat het niet zo eenvoudig is als "merk X, model Q werkt wel of niet", hebben we een "zelfdiagnose"-functie gebouwd die je kunt vinden in de app onder "Problemen oplossen" in Instellingen. Hiermee kunnen gebruikers testen of hun setup (EV en lader) werkt met Stekker.
De beste setup is een waar je kunt profiteren van financiële voordelen en tegelijkertijd anderen en ons klimaat kunt helpen. In sommige landen zoals Nederland zijn uurcontracten, ook wel dynamische elektriciteitstarieven genoemd, vrij gebruikelijk. Als je zo'n contract hebt, is slim laden erg aantrekkelijk.
Met dubbeltarieven (piek/dal tarieven) zijn er nog steeds voordelen, maar de verschillen zijn meestal kleiner. Met een vast tarief ongeacht het tijdstip van de dag, help je alleen het milieu en het netwerk, maar ontvang je nog geen vergoeding.